Geschreven door 9:48 pm Buitenlandreportage

Trail-toerisme over de grens

Buitenland-reportage: hoe in Scandinavië het off-season wordt gepromoot

Voor iedere ondernemer is het een grote uitdaging. Hoe vergroot je je bezetting buiten het hoogseizoen? In Zweden hebben ze hier ruime ervaring mee. Het hoogseizoen is hier erg kort. Het begint traditioneel tijdens het midzomerfeest, wat valt de vrijdag vlak voor of na 21 juni, de langste dag van het jaar. Het land bruist die dag van de festiviteiten. En ja, de beelden die we daarvan hebben van meisjes die met bloemenkransen op hun hoofd dansen rondom de meiboom kloppen. Om in deze periode nog een fijne accommodatie te vinden zal niet meevallen. 

Maar gelukkig zijn er nog zeven andere seizoenen. Ja, u leest het goed: zeven. Elk seizoen kent namelijk een tussenseizoen. Zo maakt de Zweedse vrijetijdssector in het vroege najaar gebruik van het ‘Magical Season’ en in het vroege voorjaar van de periode tussen de donkere koude winter en de lichte lente om deze schouderzeizoenen promotioneel te overbruggen. De lusten van de lente zijn in maart al prima te ervaren. En de meest extreme kou, die gepaard gaat met bevroren zeeën en rivieren, is  dan achter de rug.

Buitenactiviteiten
Zoals overal in Noord-Europa willen de mensen na de donkere winterdagen naar buiten. Niet alleen  Zweden, maar ook andere Europeanen starten hun reizen weer op. En sinds de corona-periode heeft iedereen het wandelen en andere buitenactiviteiten (her)ontdekt.

Dit heeft in de archipel rondom de Zweedse hoofdstad Stockholm geleid tot een verrassend, maar uitermate succesvol initiatief. De Stockholm Archipelago Trail (SAT).

Regeneratief toerisme
Enerzijds wil men de levensvatbaarheid van dunbevolkte landelijke gebieden versterken door toerisme te stimuleren. Dit biedt net als in Nederland de garantie voor het behoud van voorzieningen als winkels, huisartsenzorg en openbaar vervoer in de dorpen. Anderzijds krijgen toeristen de gelegenheid om het Robinson Crusoë – eilandgevoel te ervaren. Of het Friluftsliv, zoals de Zweden het zelf noemen. De traditionele Fika, een wandelpauze met koffie en kaneelbrood maakt daar integraal onderdeel van uit.

Stockholm Archipelago Trail            

Eén klein eiland op de kaart zetten, waarop slechts één of enkele toeristische ondernemers actief zijn, valt niet mee. Het wordt een ander verhaal als je meerdere eilanden met elkaar kunt verbinden. En dat is precies wat Visit Sweden en Visit Stockholm hebben gedaan. Door middel van een trail van270 kilometer lengte worden twintig eilanden met elkaar verbonden (www.visitstockholm.com/see-do/excursions/discover-stockholm-archipelago ) De eilanden zijn bereikbaar met reguliere ferrydiensten die vaste routes varen (www.waxholmsbolaget.se/in-english ). Maar ook kun je zelf kayakken, een boot huren of als je met een kleine groep bent  je met ultrasnelle RIB-boats laten afzetten (www.traveloccas.se  ). Overal is accommodatie voorhanden. Cottages, hotels, evenals veel AirBnB.

Allemansrecht
Maar ook kan je  gebruik maken van het Zweedse  ‘allemansrecht’. Het allemansrecht geeft iedereen recht om te wandelen, fietsen of kamperen op terreinen die niet gebruikt worden voor akkerbouw en niet beschadigd worden door je bezoek, waarbij je wel geacht wordt de privétuin van mensen te respecteren.  Heel kort samengevat komt het Allemansrecht neer op: stoor niemand en verniel niets.

Sandhamn
Eén van de eilanden met iets meer infrastructuur is het 123 inwoners tellende Sandhamn (www.sandhamn.com & www.sandshotel.se) Bij Zweden vermaard als het zomervakantie-oord van hun koninklijke familie. Bij Nederlanders vooral bekend van de TV-serie en boeken van bestseller-auteur Viveca Sten. Op de eerste maandag van september zijn er ieder jaar zo’n tweehonderd ‘gekken’ die dit eiland aandoen met  de ‘Ötillö’ ultra endurance race, waarbij zij lopen over de trail, inclusief tien kilometer zwemmen over open water om zich te verplaatsen tussen de 25 eilanden die onderdeel uitmaken van het parcours ( www.otilloswinrace.com ). De exclusiviteit van dit evenement maakt het promotioneel een bijzonder sterk middel om de Archipelago Trail te promoten. Krant en TV haken dan ook ieder jaar gretig in op dit mediagenieke spektakel.

Een nieuw Nationaal Park
Zoals in Nederland de toeristische sector in de provincie Brabant heeft geprofiteerd van een nieuw Nationaal Park, het Van Gogh Nationaal Park heeft in de Stockholm Archipelago samenwerking met natuurorganisaties geresulteerd in de realisatie van het allereerste Nationale Marine Park in de Baltische Zee op het eiland Bülleron (www.visitstockholm.com/o/bullero ). De sauna alhier mag iedere passant gratis gebruiken. De Baltische zee zelf fungeert als dompelbad. Op een ander (privé)eiland; Idöborg (www.en.idoborg.set), heeft een ondernemer glamping-cottages neergezet en een een beachbar gerealiseerd die niet zou misstaan in de Carribean. In de zomer nodigt hij DJ’s uit voor spectaculaire muziekshows. De happy few kunnen het eiland voor een heel weekend huren en hun gasten in bungalows, villa of glamping-cottages laten logeren en daarna genieten van de haute-cuisine van de eigen privé-kok.

En voor diegenen die toch liever het vasteland onder hun voeten houden zijn er prachtige hotels op de schiereilanden aan de westzijde van de archipel. Het Smådalarö Gård Hotel & Spa (https://www.smadalarogard.se/en ) biedt het summun aan luxe met een uitgebreid wellness-centrum, meerdere sauna’s en Spa-treatments en zelfs een eigen Heliport. Als schrijver van dit artikel had ik het genoegen hier te mogen overnachten.

Hoe word je een Top 25 bestemming van National Geographic?

Durven afwijken van het normale en je openstellen voor samenwerking heeft ervoor gezorgd dat de Stockholm Archipelago Trail (SAT) door National Geographic is verkozen als één van ’s-werelds Top-25 destinaties voor 2025. Waar de Zweedse hoofdstad Stockholm zelf inmiddels een bekende city-trip-bestemming is voor veel Nederlanders is de nabijgelegen eiland-archipel voor toerist en touroperators vaak nog een onbekende parel. De SAT gaat hier zeker verandering in brengen.

 

Auteur: Jurgen Hillaert

Close